Ze vindt dat ze het verdiend om beter voor zichzelf te zorgen en dat wil zij heel graag, voegt ze er aan toe."

"Ik werk graag met de therapievorm RET, doordat ik met een cliënt een gebeurtenis analyseer en daarna begin met het filteren van gedachten, gevoelens, gedrag en wat dit voor gevolgen heeft voor de cliënt op lange termijn als dit patroon in stand blijft, realiseren mensen zich dat het niet helpend is en graag hun patroon willen doorbreken. We vullen dan het schema opnieuw in: dezelfde gebeurtenis, met nieuwe gedachten, gevoelens en gedrag, waarbij herhaling het toverwoord is.

Een voorbeeldsituatie waarin ik werk met Rationeel Emotieve Therapie (RET):

Laatst had ik een mevrouw die periodes heeft met een 'verkeerd gevoel'. In die periodes ziet ze de wereld zwart, ze voelt dan angst en verdriet en is dan meer teruggetrokken. Ze realiseert zich dat als ze zo door gaat ze steeds verder naar beneden zal zakken.

Vervolgens vullen we het schema opnieuw in. Ze wilt de 'verkeerde periodes' omarmen, misschien blijft ze dit haar hele leven voelen, het mag er zijn. Ze wil haar verdriet toelaten, milder zijn naar zichzelf. Ook zal het haar helpen om beter te zorgen voor zichzelf, meer onder de mensen te zijn en hulp te vragen aan anderen. 'Dit zal op de lange termijn acceptatie en rust geven' zegt ze zelf.

Ze vond het makkelijk om te doen en het is duidelijk. Het inzicht dat ze meeneemt uit de sessie is dat ze minder streng mag zijn naar haar zelf. Ze vindt dat ze het verdiend om beter voor zichzelf te zorgen en dat wil zij heel graag, voegt ze er aan toe."