Op vakantie?

Deze spreuk past helemaal bij deze tijd. Ik vond deze spreuk op de website van 'omdenken' en deze tekst inspireerde mij om hier een stukje over te schrijven.

Ik geloof er in dat je pas echt onbezonnen kunt genieten van je vakantie, wanneer jij je werk of zorgen thuis laat, maar lukt dat ook altijd?                                                      Wat heb jij hier voor nodig en hoe pak jij dit voor jezelf aan?

Als ik naar mezelf kijk dan merk ik dat ik op een gegeven moment toe ben en toe leef naar vakantie. Het voelt voor mij meer dan logisch om in het jaar momenten in te lassen, zodat mijn lijf en vooral mijn hoofd rust hebben en alles los kunnen laten, zodat ik weer voldoende energie en motivatie heb in mijn dagelijkse ritme. Ook maak ik graag van deze momentjes gebruik om terug te blikken en te bezinnen.

Vakantie staat voor mij voor: 

#ontspannen #vrijheid #loslaten #balans #evenwicht

Daarnaast zie ik dat psyche en lichaam 1 zijn. Hiermee bedoel ik dat als je stressklachten ervaart, deze niet opgelost zijn met een vakantie. Hoe vaak hoor je niet dat mensen op vakantie ziek zijn geworden? Dit komt vaak doordat het lijf rust heeft, kan ontspannen en daarbij alle emoties toegelaten worden.

De praktische dingen die mij helpen zo'n laatste werkdag zijn: mijn to do list af werken (dit geeft me ruimte in mijn hoofd), bewust genieten van het moment waarop ik mijn afwezigheidsmodus aanzet, mijn werktelefoon uitzetten (en gedurende mijn vakantie niet stiekem hier toch op kijken). Wanneer ik thuis kom, mijn werkspullen opruimen en niet in het zicht zetten. Vervolgens met aandacht vieren dat ik vakantie heb. Voor mij werkt dit al met een 'proostmomentje'.

Ik kan genieten om op de bonnefooi op vakantie te gaan, maar ik heb ook gemerkt dat maanden van te voren tickets boeken ook helpt om ergens naar toe te leven. Kijk vooral tijdens een vakantie naar de dingen die je energie geven, probeer je hier ook bewust van te zijn.

Wat mij energie geeft zijn uitstapjes met vrienden en familie, klusjes doen waar ik nooit aan toe kom, maar vooral de vrijheid in doen wat me op het moment trekt. Vrijheid ervaar ik vooral in de natuur of  in een onbekende omgeving: op ontdekking. Tijdens mijn vakantie probeer ik altijd een moment te creëren waarin terugblik, kijk naar successen, kijk naar de dingen die ik anders wil, relativeren, dromen en doelen stellen. Hier kan ik jou bij helpen. Hoe mooi is het om een volgende stap te zetten?

Wanneer het einde van mijn vakantie nadert, vind ik het heerlijk om nog twee dagen rondom huis te zijn, een fotoboek te maken (of foto's uit te printen), zodat de herinnering en het vakantiegevoel lang aan me blijft kleven en als ik het echt niet kan laten, begin ik vast op zondag met een vers kopje koffie mijn e-mails te lezen.

Durf jij je thuis/ je werk/ je dagelijkse ritme los te laten, zodat je echt helemaal kan ontspannen om je batterij weer volledig op te laden?